Hørsel – hvordan fungerer det?
Mennesker, som andre pattedyr, har to ører, noe som letter plasseringen av lyder og øker evnen til å holde balansen. Menneskers ører er lite utviklet sammenlignet med mange andre arter, men kan oppfatte lydbølger i luft i frekvensområdet 20 Hz til 20 000 Hz. Barn kan ha et større hørselsområde og fra voksen alder reduseres hørselsområdet gradvis. Et sunt øre kan oppfatte lyder fra 0 dB og oppover i det optimale frekvensområdet, men høye lyder er skadelige.
Lyden kommer inn i det ytre øret gjennom cochlea, som fanger opp lyden som en trakt og leder lydbølgene inn i øregangen. Lyden treffer trommehinnen, som fungerer som en barriere mellom det ytre øret og de indre delene av øret. Trommehinnen kommer i vibrasjon og vibrasjonene forplantes gjennom tre bein i mellomøret; hammeren, ambolten og stigbøylen.
Hammeren er festet til trommehinnen og er knyttet til ambolten, som igjen er koblet til stigbøylen. De tre ørebenene forsterker vibrasjonene fra øregangen. Mellomøret, som er atskilt fra det ytre øret av trommehinnen, overfører lyden og balanserer eventuelle trykkforskjeller som kan oppstå. Mellomtale er koblet til svelget via Eustachian-røret, som lar luft passere denne veien.
Stigbøylen slår på det ovale vinduet i cochlea, som er en del av det indre øret. Vibrasjonene fra det ovale vinduet får væsken inne i cochlea til å utløse bølger som oppfattes av sanseceller i cochlea, som sender signaler til hørselssenteret i hjernen via hørselsnerven.